RAPHAEL NAVOT

ДИЗАЙНЕР РОКУ 2023 НА ВИСТАВЦІ MAISON&OBJET У ПАРИЖІ

З нагоди паризької виставки Maison&Objet, на якій Raphael Navot був обраний «дизайнером 2023 року», пропонуємо до вашої уваги спільне інтерв'ю дизайнера та Nicolas Roche про колекцію Nativ, яку він вигадав для Roche Bobois.

 

Як почалося ваше співробітництво?

 

Nicolas Roche: Я познайомився із роботами Raphael два роки тому під час виставки. Мене вразив його унікальний та сучасний підхід до роботи з деревом. Стіл "Patchwork" був створений в результаті дискусій щодо використання дерева. Звичайно, звідси колекція розширилася.

 

Raphael Navot: Для мого першого досвіду проєктування меблів для широкомасштабного поширення я хотів переглянути традиційні ноу-хау, такі як паркет, для створення сучасних меблів. Дерево зачаровує мене, як і всі різні патини та характеристики, що розвиваються з часом.

 

Як ви вибирали матеріали?

 

Raphael Navot: Я хотів максимально використовувати якісні натуральні матеріали: не тільки масив дерева, а й шерсть, бавовну, кераміку та мінеральні покриття. Ці матеріали створюють теплу гостинну атмосферу, а також пропонують справжній комфорт.

 

Nicolas Roche: Колекція Nativ чуттєва, структурована і яскрава. Шкіра з оздобленням з нубуку надає диванам тактильно мерехтливий вигляд. Килими з чистої вовни створені для того, щоб ними ходили босоніж... Ніщо не гладко, ніщо не нерухоме.

 

Чому колекція називається Nativ?

 

Raphael Navot: Тому, що він перегукується з нашою мовою тіла через свої органічні форми. Людське тіло майже не змінилося з 200 000 років до сьогодення. Проте світ дизайну постійно шукає нових виразів. Ці органічні форми, знайомі нам інтуїтивно, є частиною самих нас. Вони не обов'язково говорять про те, що відбувається сьогодні, але могли існувати до або після. Їхня мова універсальна.

 

Nicolas Roche: Стиль Raphael Navot вільний від будь-якої культурної, просторової або тимчасової прив'язки. Стільці "Identities", диван "Underline", крісло "Walrus" виконані в класичному стилі й знайомі, але в той же час пропонують те, чого раніше не бачили.

 

Чи є природа джерелом натхнення?

 

Raphael Navot: Так, у найпримітивнішому сенсі. Світильники мають форму гальки або сталагміту. «Первісна» книжкова шафа з її неправильними та мінеральними рисами нагадує племінний предмет, наприклад, книжкову полицю, побудовану з глини та бруду тисячі років тому.

 

Nicolas Roche: За винятком того, що полиці вводять поняття геометрії, начебто людство керує природою. Діалог між культурою та природою, геометрична майстерність та спонтанні форми присутні у всій колекції. Хорошим прикладом є стіл Patchwork: дуже простий овал з надзвичайно складною конструкцією, як у головоломки з 320 дерев'яними елементами у візерунку, який ніколи не повторюється.

 

За цим творінням відчувається рука людини.

 

Raphael Navot: Мене цікавить такий тип майстерності. Той факт, що Roche Bobois привніс до цієї колекції найкращу з європейської майстерності, був справжнім подарунком. Обговорення з мережею майстрів Roche Bobois багато чому мене навчили. Майстри розглядали цей проєкт як виклик, але завжди прагнули знайти найкраще рішення, не йдучи на компроміси. В результаті колекція максимально відповідає первісним задумам.

 

Nicolas Roche: У колекції відчувається потреба Raphael Navot, а також його щедрість. Крім того, наша співпраця не повинна зупинятися на досягнутому…

 

Raphael Navot - дизайнер. Народився 1977 року в Єрусалимі, закінчив Академію дизайну Eindhoven (Нідерланди), живе та працює в Парижі. Зокрема, він створив клуб Silencio у співпраці з David Lynch та готель National des Arts e Métiers. Він також розробив нові інтер'єри історичної виставкової зали Roche Bobois, розташованої на бульварі Сен-Жермен, 207.

 

Відкрийте для себе колекцію Nativ

Поділитися: